Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarna rzepa karmelizowana :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło klarowane 1/3 szklanki
sól do smaku 1 szczypta
miód 2 łyżeczki
rzepa 1 (czarna)

Przepis i sposób przygotowania na: Czarna rzepa karmelizowana :

Kroki postępowania

1
Rzepę umyć . Obrać ze skórki .
Krok 1 - Czarna rzepa karmelizowana : foto
2
Ponownie umyć . Pokroić w bardzo cienkie plasterki ( jak na chipsy ) . Rozłożyć i lekko posolić .
Krok 2 - Czarna rzepa karmelizowana : foto
3
Na patelni rozgrzać masło . Układać plasterki rzepy i smażyć partiami przewracając ( ja robię to za pomocą 2 widelców ).
Krok 3 - Czarna rzepa karmelizowana : foto
4
Gdy zaczną lekko brązowieć dołożyć na patelnię 1/2 łyżeczki miodu i doprowadzić do rozpuszczenia . Mieszając pokryć nim plasterki rzepy. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu .
Zmienić masło na patelni i powtórzyć czynności .Z 1 rzepy wychodzą 4 takie porcje .
Krok 4 - Czarna rzepa karmelizowana : foto
5
Czarna rzepa -kiedyś bardzo popularna , potem pozostała w użytku w zasadzie tylko w medycynie naturalnej , produkcji kosmetyków i żywieniu eko . A szkoda bo jest bardzo smaczna .Czasem udaje mi się kupić . W ramach odgrzebywania starych przepisów postanowiłam pokazać , że czarna rzodkiew to nie tylko ostra surówka z utartej ( z jabłkiem ) ale też wiele innych ciekawych potraw .Dziś przedwojenne chipsy z rzepy .Prababcia robiła je gdy ktoś w domu był podziębiony .

Można podjadać jako przekąskę , albo podawać do gotowanych mięs ( sztukamięs ).
Krok 5 - Czarna rzepa karmelizowana : foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 22.05.2013 09:18
ciekawe danie
Sylwia26 21.05.2013 19:36
ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak