Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarcie pierogi

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki + do podsypywania
sól 1 szczypta do smaku
cebula 1 sztuka
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
boczek wędzony 10 dag
olej do smażenia 4 łyżki
masło 1 łyżka
majeranek 1 szczypta do smaku
szczypiorek drobny 4 łyżki
barwnik spożywczy 1 czarny
barwnik spożywczy 1 czerwony
woda 1 (wrząca)
kaszanka 3 cienka, jęczmienna

Przepis i sposób przygotowania na: Czarcie pierogi

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od pokrojenia drobno obranej cebuli .Na patelni rozgrzewamy olej ( 2 łyżki ) i smażymy cebulę na złoto. Do podsmażonej dodajemy obrane z osłonek i pokrojone w plasterki kaszanki. Smażymy mieszając . Doprawić solą , pieprzem , majerankiem. Przekładamy z patelni w miseczkę i zostawiamy do wystygnięcia
Krok 1 - Czarcie pierogi foto
2
Nastawiamy wodę do gotowania pierogów - solimy ją .
Mąkę podzielić na 2 części i wsypać do 2 misek , lekko osolić .
Najpierw do pierwszej wlać połowę wrzątku zabarwionego mocno czerwonym barwnikiem i ostrożnie wyrabiać ciasto ( początkowo jest bardzo gorące ) . Jak już jest wyrobione zawinąć w folię spożywczą by nie wyschło .
Krok 2 - Czarcie pierogi foto
3
Tak samo zrobić z drugą porcją mąki z tym , że tym razem dodajemy czarny barwnik . Ciasto też zawijamy w folię spożywczą .
Krok 3 - Czarcie pierogi foto
4
Boczek pokroić bardzo drobno i wytopić na patelni na skwarki do polania pierogów - dołożyć masło.
Każdy rodzaj ciasta podzielić na 10-12 części .Rozwałkowywać i dużym kubkiem wykrawać krążki . Nakładać farsz z kaszanki ( po łyżeczce ) i zlepiać pierogi ( z bardzo szerokim płaskim brzegiem ).Układać na omączonej tacce . Jak już zlepimy wszystkie pierogi wycinamy nożyczkami na brzegach pierogów ,, czarcie grzebienie ,, .
Pierogi gotujemy w 2 partiach - najpierw czerwone , a potem czarne po 2 minuty od wypłynięcia . Wyjmujemy delikatnie łyżka cedzakową i odkładamy na szeroką patelnie na wytopione skwarki .Przykrywamy by nie ostygły .
Podajemy układając kontrastowo - czarny-czerwony - polewając skwarkami i posypując szczypiorkiem.
Jest to oczywiście zabawa -te same pierogi można zrobić nie barwiąc ciasta i zlepiając je jak zwykłe pierogi- smakować będą tak samo . Tyle , że tu efekt wizualny jest bardzo ciekawy .
Krok 4 - Czarcie pierogi foto
5
Dawno juz za mną chodziły pierogi z kaszanką . Tym razem postanowiłam pobawić się dodatkowo kolorami.
Krok 5 - Czarcie pierogi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 03.11.2013 11:03
fajnie wyglądają :)
Jolie 03.11.2013 10:49
wow, bardzo efektowne :)
Ania84 03.11.2013 09:22
cóż za pomysłowość :)
bog.sa 03.11.2013 08:22
zestawienie dość zaskakujące, ale wygląda smacznie.
Motorek 03.11.2013 07:58
rewelacyjne pierożki
ssylwiaa 03.11.2013 01:34
pomysłowe te pierogi ;)
Lis 03.11.2013 00:17
Dość nietypowe pierogi...
marianp20 02.11.2013 23:38
podobają mi się
gibli 02.11.2013 23:34
ciekawe zestawienie:)
msmariusz 02.11.2013 22:20
no fajne, naprawde fajne
adelajda 02.11.2013 22:19
Bardzo lubię pierogi ale na taki pomysł żeby kaszanką nadziewać to nie wpadłam :) Wyglądają bardzo ładnie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak