Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czapati

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
mąka pszenna razowa 1/2 szkl
masło 1 łyżka
woda 1/2 szkl
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Czapati

Kroki postępowania

1
Obie mąki wsypałam do miski, dosypałam niecałą łyżeczkę soli.Wlałam wodę i rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrobiłam elastyczne ciasto.
Krok 1 - Czapati foto
2
Surowe ciasto podzieliłam na dwanaście kuleczek.
Krok 2 - Czapati foto
3
Każdą z kuleczek rozwałkowałam jak najcieniej używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.
Krok 3 - Czapati foto
4
Placki wrzucałam na suchą patelnię bez żadnego tłuszczu. Z każdej strony prażyły się około minuty. W trakcie tworzyły się w plackach mniejsze i większe bąble.
Krok 4 - Czapati foto
5
Gotowe chlebki odkładałam na bok jak naleśniki. Dodatkowo smarowałam je odrobiną masła. Najlepiej zużyć je w tym samym dniu, ponieważ szybko czerstwieją. Dobrze się komponują z warzywnymi potrawami na indyjską nutę.
Krok 5 - Czapati foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edith85 05.01.2014 16:39
Fajny przepis, podobne do tortilli

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak