Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowy sernik z figą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kruche ciasto

masło 100 gram
mąka 1 szklanka
cukier puder 1 łyżka
żółtko jajek 2 sztuki

masa serowa

twaróg 300 gram
cukier puder 2 łyżki
jajko 2 sztuki
mąka 1,5 łyżki
śmietana kremówka 140 ml.
cytryna 1 sztuka

oraz

figi

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowy sernik z figą


CIASTO KRUCHE :
Masło posiekać z mąką dodać żółtka oraz cukier, zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce.

Foremki wylepiać ciastem( dno i boki ), podpiec 12 minut w 180 stopniach.

MASA SEROWA :

Przełożyć do miski twaróg( wcześniej zmielony ), dodać cukier, jajka, wlać śmietanę, wsypać mąkę, cytrynę wyparzyć ,otrzeć skórkę ,wycisnąć sok, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Masę przelać do foremek ,figi pokroić na plastry ,ułożyć na masie ,piec w 160 stopniach 30 minut ( góra - dół).

Po upieczeniu zostawić w piekarniku ,schłodzić w lodówce najlepiej całą noc .

SMACZNEGO !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 06.09.2016 13:33
ciekawy przepis na sernik :)
ada.la 05.09.2016 17:40
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak