Cytrynowy łosoś z piekarnika.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z łososia

    6 szt
  • cytryna

    1 szt
  • mozzarella w kulce

    1 szt
  • żółtko jajek

    2 szt
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    250 ml
  • ziemniaki ugotowane

    1,5 kg
  • por (biała część)

    2 szt
  • masło

    5 dag
  • oliwa

    1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • sól, pieprz

  • rozmaryn świeży

    4 gałązka
  • olej słonecznikowy

    4 łyżki
  • pomidorki koktajlowe

    3 szt
  • sezam czarny

    1 (uprażony)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cytrynowy łosoś z piekarnika. foto
Często podaję w ten sposób łososia. Można go przygotować wcześniej, wstawić do piekarnika 20 minut przed podaniem. Jest to danie proste w przygotowaniu, łosoś jest smaczny i soczysty, każdy otrzyma porcję gorącą, a pracy jest mniej niż przy smażeniu ryby na patelni.
Krok 2 - Cytrynowy łosoś z piekarnika. foto
Naczynie do zapiekania przesmarować 2 łyżkami oleju słonecznikowego. Użyłem oleju słonecznikowego o smaku wędzonej papryczki chilli. Cytrynę obrać ze skórki, pokroić na 12 plasterków i rozłożyć na środku naczynia, po dwa plasterki obok siebie. Filety z łososia doprawić przyprawą do ryb, poukładać na plasterkach cytryn
Krok 3 - Cytrynowy łosoś z piekarnika. foto
Kulkę mozzarelli zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną i żółtkami i polać łososia. Posypać uprażonym czarnym sezamem i położyć na każdym filecie połowę pomidorka koktajlowego.
Dwa pory pokroić w krążki , przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Dookoła łososi rozłożyć ugotowane ziemniaki i pory ,oprószyć gałką muszkatołową . Pomiędzy łososia i ziemniaki położyć 4 gałązki świeżego rozmarynu.
Krok 4 - Cytrynowy łosoś z piekarnika. foto
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika 180 oC na około 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 08.02.2014 17:53
Uwielbiam.Wygląda zjawiskowo...aż ślinka cieknie :-)
pierniczkowo 02.02.2014 17:24
mega apetyczne danie :)
Gabi44 02.02.2014 16:22
Pyszny obiad w jednym naczyniu.
teresa18 02.02.2014 14:42
Przepiekne danie
agnieszka131919 02.02.2014 14:34
Apetycznie wygląda...mniam
monia2005 02.02.2014 14:27
ale pięknie wygląda ,aż ślinka leci :-)
Kuchenka 02.02.2014 14:25
ależ piękne!!!
brioszka 02.02.2014 14:19
wpadam na obiad :) coś genialnego!:)
Adamorek 02.02.2014 14:06
piękne i smaczne danie
Romanowka 02.02.2014 14:04
fantastycznie wygląda!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat