Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowo-rozmarynowy kurczak

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak 1,70 kg
cytryna ćwiartka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
rozmaryn świeży kilka gałązek
czosnek 1 główka
cebula czerwona 1/2 sztuki
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
oliwa 3 łyżki

Porada

Chrupiący o niesamowitym aromacie pieczony kurczak, z nutą rozmarynu i pieczonego czosnku.Ten przepis to przykład na to że z kilku niewyszukanych składników, mięsa i ziół możemy wyczarować całkiem smaczny i wykwintny obiad.

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowo-rozmarynowy kurczak

1.
Tuszkę kurczaka opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć oliwą solą ziołową i suszonym rozmarynem, cebulę obrać, czosnek zostawić w łuskach, przekroić tylko w poprzek na połowę na dwie części. Ćwiartkę cytryny zostawić ze skórką. Włożyć wszystko do środka kurczaka , dodać kilka gałązek świeżego rozmarynu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć pokrywą. Marynować całą noc w lodówce.
2.
Następnego dnia oprószyć lekko pieprzem, piec 1,5 godziny w temp 180*c Na kilka minut przed końcem pieczenia pokrywę zdjąć aby lekko przyrumienić skórkę. Podawać po wyjęciu z pieca. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kardamonovy 15.02.2017 10:33
Już dawno za mną chodzi takie mięsiwo :).
Bożena Matuszczyk 13.02.2017 00:04
Pysznie przyprawiony kurczak;)
Klausia 04.01.2017 21:48
Wygląda super
Iwusia 11.12.2016 15:03
wspaniale się prezentuje i ten rozmaryn ... ale musi mieć smak i zapach
jagoda5913 11.12.2016 14:45
super przepis
mysza75 11.12.2016 14:18
pyszny kurczak aż chce się jeść :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak