Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowiec z lukrem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło
cukier puder 20 dkg
jaja 4
mąka 25 dkg
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
woda 2 szklanki
cukier puder 1,5 szklanki
jaja 2
skórka z cytryny 3
mąka ziemniaczana 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowiec z lukrem

Kroki postępowania

1
Cytryny dokładnie myjemy.
Skórkę ścieramy na tarce.
Krok 1 - Cytrynowiec z lukrem foto
2
Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem,dodajemy całe jaja,dodajemy mąkę,proszek do pieczenia oraz skórkę otartą z trzech cytryn.
Pieczemy w 180 stopniach C około 40-50 minut.
Upieczone ciasto kroimy na pół.
Krok 2 - Cytrynowiec z lukrem foto
3
Masa:
Gotujemy 2 szklanki wody oraz 1,5 szklanki cukru pudru.
Mieszamy 2 żółtka z wyciśniętym sokiem z trzech cytryn.
Dodajemy do soku mąkę ziemniaczaną,dokładnie mieszamy.
Na gotującą się wodę wlewamy sok z jajkami,szybko mieszamy,zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
Masę wylewamy na połówkę ciasta,przykrywamy drugą połówką.
Krok 3 - Cytrynowiec z lukrem foto
4
Robimy lukier z soku cytryny oraz cukru pudru,polewamy wierzch Cytrynowca.
Krok 4 - Cytrynowiec z lukrem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martyna94 16.02.2014 16:23
Pyszności:)
Magda24 08.07.2013 14:26
smaczne ciasto
monisia1977 08.07.2013 08:44
fajnie wygląda
marta1221 07.07.2013 19:54
uwielbiam to ciasto
Megg 07.07.2013 16:59
super smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak