Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowiec

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

budyń cytrynowy 2 szt.
cytryna 1 szt.
woda 2 szkl.
masło 1 kostka
cukier puder 1/2 szkl.

Biszkopt

jajko 4 szt.
mąka ziemniaczana 3/4 szkl.
mąka tortowa 3/4 szkl.
cukier 3/4 szkl.
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczkii
herbatniki 1 op
cytryna 1 szt.
woda 1/2 szkl.

Porada

Herbatniki można polać lukrem lub czekoladą.

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowiec

Biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, maki zmieszane z proszkiem do pieczenia.
Wszystko delikatnie mieszamy przekładamy do blachy i pieczemy 30 min.
Masa:
Wodę z sokiem z cytryny i cukrem gotujemy, budyń cytrynowy rozrabiamy w 1/4 szkl. wody i wlewamy do gotującej się wody (postępujemy identycznie jak byśmy gotowali zwykły budyń na mleku). Po ostygnięciu budyniu łączymy go z masłem i miksujemy aby nie było grudek.
Herbatniki namaczamy w wodzie z cytryną.
Na ostygnięty biszkopt dajemy masę cytrynową i przykrywamy herbatnikami, docisnąć i wkładamy do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 23.06.2015 18:13
moje ulubione ciasto
barbara11561 23.06.2015 17:51
pyszne ciacho:)
Agata3 23.06.2015 14:59
super ciasto do kawki :)
agnieszka214 23.06.2015 10:27
szybki a zarazem fajne ciacho
monika141 23.06.2015 09:03
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak