Cytrynowiec .

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jaja

    6
  • cukier

    1 1/2 szkl
  • mąka pszenna

    1 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • woda

    1/5 szkl .

Cytrynowiec

  • galaretka cytrynowa

    2
  • budyń śmietankowy

    2
  • cytryna

    3
  • cukier puder

    1/2 kg
  • masło

    1 kostka
  • śmietana kremówka

    2
  • herbatniki

    3 paczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cytrynowiec . foto
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia .
Krok 2 - Cytrynowiec . foto
Żółtka oddzielamy od białek , do białek dodajemy szklankę cukru i ubijamy na sztywną pianę .
Krok 3 - Cytrynowiec . foto
Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i mieszankę mąki z proszkiem . Blachę smarujemy masłem posypujemy bułką tartą i ciasto wlewamy . Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 30 minut .
Krok 4 - Cytrynowiec . foto
Zagotować 1l wody , sok z 1 cytryny i 4 łyżki cukru . Na tej wodzie dotujemy budyń , pod koniec gotowania wsypać 2 suche galaretki cytrynowe . Wystudzoną masę utrzeć z masłem i wylać na biszkopt .
Krok 5 - Cytrynowiec . foto
W 1/2 szklanki wody rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny . Ubić śmietankę kremówkę z 2 łyżeczkami cukru pudru , dodać schłodzoną żelatynę i wylać na masę cytrynową .
Krok 6 - Cytrynowiec . foto
Na moczone w soku z cytryny herbatniki układać na śmietanowej warstwie . Na koniec polukrować .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 28.10.2015 16:51
lubię takie kwaskowate ciacha
Marta1986 28.10.2015 16:23
bardzo smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat