Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowe risotto z kurczakiem i cukinią

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 200 gram
filet z kurczaka 200 gram
cukini 1 szt
cebula 1 szt
wino białe 200 ml
bulion drobiowy 1 l
masło 100 gram
parmezan starty 50 gram
mascarpone 50 gram
oliwa 50 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
cytryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowe risotto z kurczakiem i cukinią

Cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać ryż i chwilę podsmażyć , aby nabrał szklistości. Ryż podlać 150 ml wina i odparować. Podlewać stopniowo ciepłym bulionem, aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji i stopnia twardości ryżu. Na patelni podsmażyć pokrojonego kurczaka i cukinię. Podlać pozostałą ilością wina , zredukować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać do risotto i wymieszać . Zestawić z ognia dodać startą skórkę z cytryny oraz sok z połowy cytryny. Dodać masło , mascarpone i parmezan. Wszystko dokładnie wymieszać,doprawić solą i pieprzem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak