Cytrynowe burgery z łososia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś

    350 gram
  • bułka pełnoziarnista

    1 szt.
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1/4 łyżeczki
  • skórka z cytryny

    z połowy cytryny
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • koperek

    1 łyżka
  • natka kolendry

    1 łyżeczka
  • żółtko jajek

    1 szt.
  • mąka

    1 łyżka
  • oliwa

    do posmarowania grilla
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cytrynowe burgery z łososia foto
Łososia przepłukać wodą. Usunąć skórę. Drobno posiekać.
Krok 2 - Cytrynowe burgery z łososia foto
Cytrynę sparzyć. Zetrzeć skórkę ( bez białej skórki, ponieważ biała skórka nada goryczy) na tarce o drobnych oczkach. Dodać do łososia razem z posiekaną kolendrą, koprem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 3 - Cytrynowe burgery z łososia foto
Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odsączyć z wody. Dodać do łososia wraz z żółtkiem i mąką. Wymieszać dokładnie. Wstawić do lodówki na 30 min.
Krok 4 - Cytrynowe burgery z łososia foto
Wilgotnymi dłońmi uformować kotleciki, lekko spłaszczyć. Ułożyć na blaszce lekko podsypaną mąką.
Krok 5 - Cytrynowe burgery z łososia foto
Grill wysmarować oliwą. Układać burgery na rozgrzanym grillu. Piec ok. 10-15 min. w zależności od stopni grilla na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
W poszukiwaniu inspiracji 14.05.2015 15:50
Mniam, łososia uwielbiam, a w wersji "burgerowej" na pewno jest pyszny.
Monika-twin 14.05.2015 11:47
PYSZNE DANIE.
Wacław 14.05.2015 11:38
ciekawy i apetyczny przepis :-)
jagoda5913 14.05.2015 10:18
Super pomysł
bertpvd 14.05.2015 10:01
super przepis :)
R'n'G Kitchen 14.05.2015 09:55
Pięknie wyglądają <3
BernadettaP 14.05.2015 09:38
Bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnego fileta.
Krzysztof15 14.05.2015 07:50
super przepis
Iwusia 13.05.2015 23:47
smacznie wygladają
Róża1 13.05.2015 22:41
wspaniały pomysł :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat