Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cytryny 2 sztuki
żółtko jajek 2
smietana fix 1 opakowanie
śmietana 30% 1,5 litra
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
sok z cytryny 1
cukier puder 1 szklanka
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynka

Biszkopt : białka ubijamy z cukrem , dodajemy żółtka i mąki z proszkiem . Mieszamy . Wlewamy do wyłożonej papierem blachy pieczemy ok 30 min w 180 stopniach . Studzimy , przekrawamy na dwie części . Masa : 1,5 wody zagotowujemy z cukrem , sokiem i startą skórką z cytryn oraz mąką wymieszaną z 1/2 szklanką wody dodajemy żółtka . Energicznie mieszając gotujemy , aż będzie szklista . Gorącą masę smarujemy spód ciasta i studzimy . Krem : śmietankę ubijamy dodając cukry i śmietanę fix . Wykładamy na masę . Przykrywamy 2 plackiem . Lukier : sok ucieramy z cukrem. Polewamy ciasto.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 06.08.2013 16:22
Ciekawy smak;)
Czarnula87 06.08.2013 10:31
pyszne ciacho
Renata 06.08.2013 08:00
lubię takie słodziutkie ciasta
Agnieszka-87-25 06.08.2013 07:51
super i ten lukier mniammm :)
Magula 06.08.2013 07:45
Aśka widze że ciasta to Twoja specjalność. Musi byc pyszne
V_kuchareczka 06.08.2013 00:16
pyszne ciasto
iwi 06.08.2013 00:05
Cytrynka fajna jest
pestka 06.08.2013 00:03
lubię ten rodzaj ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak