Przepis i sposób przygotowania na: Cypryjska sałatka z makaronem, kurczakiem i awokado
KROK 1. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na kawałki, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy przyprawą gyros i odstawiamy na około 30 minut. Obrane i pozbawione pestki awokado kroimy w półplasterki i wkładamy do marynaty przygotowanej z soku z limonki oraz miodu i również odstawiamy do zamarynowania. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
KROK 2. Następnie smażymy kawałki kurczaka, które układamy na mieszance sałat. Dodajemy do nich pomidorki koktajlowe, ugotowany makaron oraz wyciągnięte z marynaty plastry awokado. Wszystko posypujemy ziarnami słodkiej kukurydzy konserwowej oraz pestkami dyni.
KROK 3. Pozostały z marynowania awokado miód i sok z limonki mieszamy z olejem z pestek dyni. Powstałym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Życzę smacznego! :)