Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto:
-
mąka tortowa
1 szklanka -
żółtko jajek
2 sztuki -
margaryna
10 dag -
cukier puder
0.5 szklanki
Sernik:
-
biały ser
25 dag -
cukier waniliowy
1 opakowanie -
budyń waniliowy
2 opakowania -
cukier
3 łyżki -
jajko
1 sztuka -
cynamon
0.5 łyżki
Sposób przygotowania
1. Ciasto: Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wycinamy kilka ciasteczek. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto wałkujemy i wykładamy na dno tortownicy. Nakłuwamy widelcem.
2. Sernik: ser blendujemy z jajkiem. Następnie blendujemy z cukrem waniliowym, cukrem i budyniem. Dodajemy cynamon i blendujemy na gładki sernik. Chwilę chłodzimy w lodówce. Masę serową nakładamy do tortownicy. Na wierzch układamy ciasteczka.
3. Pieczenie: Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 160 stopni. Upieczony sernik odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia kroimy.
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się