Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CYNAMONOWE drożdżówki :)

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Aromatyczne drożdzóweczki, które kuszą smakiem i zapachem :)

Składniki:

Ciasto:

mleko 3,2% 1 szklanka
jajko 2 sztuki
mąka 4 szklanki
cukier 3 łyżki
masło roztopione 125 gramów
drożdże 40 gramów
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1 szczypta

Nadzienie:

masło roztopione 60 gramów
cukier brązowy 0.5 szklanki
cynamon Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: CYNAMONOWE drożdżówki :)

Z ciepłego mleka, świeżych drożdży i łyżeczki cukru przygotowujemy zaczyn. Zostawiamy na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę cukru, przestudzone masło, szczyptę soli i zaczyn. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Masło do nadzienia roztapiamy.
Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy go na 4 części, każdą część wałkujemy, smarujemy masłem, obsypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy jak roladę i kroimy nożem na 1,5 cm. Plastry i umieszczamy na blasze z papierem do pieczenia. Posypujemy posiekanymi migdałami. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak