Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowa dachówka
150g cukru
2 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Duża łyżka masła
Mleko delikatnie podgrzewamy razem z wodą, rozpuszczamy w nich drożdże.
Do miski wsypujemy ok. 270g mąki, sól, cukier, wlewamy rozczyn, masło, lekko roztrzepane jajka, ekstrakt i mieszamy ciasto łyżką lub ręką. Dosypujemy resztę mąki (około 80g). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie: mieszamy ze sobą cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Masło rozpuszczamy.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze chwilkę z 4 łyżkami mąki. Jeśli będzie zbyt klejące i luźne możemy podsypać je mąką. Stolnicę posypujemy mąką. Rozwałkowujemy na niej ciasto na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 50 cm. Za pomocą pędzelka smarujemy je masłem i posypujemy cukrowo-cynamonowym nadzieniem. Prostokąt dzielimy na 6 pasków. Następnie układamy jeden pasek na drugim i całość dzielimy na 6 kwadratów. W natłuszczonej i posypanej mąką blaszce układamy kwadraty bokiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180st.
Smacznego ;)