Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cynamonowa dachówka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 350-400 gram
cukier 3 łyżki
drożdże 20 gram
sól 1/2 łyżeczki
roztopione masło 60 gram
mleko 80 ml
woda 60 ml
jajko 2 sztuki
aromat waniliowy łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Cynamonowa dachówka

Nadzienie:

150g cukru
2 łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Duża łyżka masła





Mleko delikatnie podgrzewamy razem z wodą, rozpuszczamy w nich drożdże.
Do miski wsypujemy ok. 270g mąki, sól, cukier, wlewamy rozczyn, masło, lekko roztrzepane jajka, ekstrakt i mieszamy ciasto łyżką lub ręką. Dosypujemy resztę mąki (około 80g). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie: mieszamy ze sobą cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Masło rozpuszczamy.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze chwilkę z 4 łyżkami mąki. Jeśli będzie zbyt klejące i luźne możemy podsypać je mąką. Stolnicę posypujemy mąką. Rozwałkowujemy na niej ciasto na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 50 cm. Za pomocą pędzelka smarujemy je masłem i posypujemy cukrowo-cynamonowym nadzieniem. Prostokąt dzielimy na 6 pasków. Następnie układamy jeden pasek na drugim i całość dzielimy na 6 kwadratów. W natłuszczonej i posypanej mąką blaszce układamy kwadraty bokiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180st.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak