Cykoria zapiekana z boczkiem

Cykoria zapiekana z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cykorie

    2 szt.
  • boczek

    8 plastrów
  • ser żółty

    5 dag
  • masło

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • jogurt naturalny

    250 ml
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • cytryna

  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Cykorię umyć, usunąć głąb i przekroić na połowę. Następnie gotować przez 5 minut w osolonej wodzie z sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Cykorię dobrze odsączyć, każdą połówkę zawinąć w dwa plastry boczku, włożyć do żaroodpornego naczynia, przyprawić do smaku. Posypać startym żółtym serem, wiórkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez około 20 minut. Natkę pietruszki posiekać, wymieszać z jogurtem, solą i pieprzem do smaku. Upieczoną cykorię wyłożyć na półmisek, polać jogurtem i posypać wymieszaną mieloną papryką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 15.01.2016 20:58
Fajne połączenie smaku
Aleksandra/Olcia 15.01.2016 13:37
wygląda apetycznie
2milutka 15.01.2016 13:08
Podoba mi się ta wersja ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat