Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cycki murzynki

4.0
(30)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto makowo-kokosowe

białko 6 sztuk
cukier 1/2 szkalnki
mak 1 szklanka
wiórki kokosowe 1 szklanka

Krem

mleko 1/2 litra
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
masło 1,5 kostki
aromat migdałowy kilka kropli
biszkopty okrągłe 120 g
galaretka agrestowa 1 sztuka
rodzynki

Polewa

masło 125 g
cukier puder 3 łyżki
mleko 3 łyżki
kakao 2 łyżki
żelatyna deserowa 1 łyżka

Porada

To ciasto gościło w moim domu od lat, na długi czas o nim zapomniałam, pochłonięta wymyślaniem nowych przepisów, przypomniał mi o nim mąż kiedy rzekł do mnie „zjadłbym cycuszków „-jakkolwiek to brzmi :D

Przepis i sposób przygotowania na: Cycki murzynki

Kroki postępowania

1
1. Ciasto:
Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę, cały czas ubijając wsypywać stopniowo cukier, ubijać aż masa będzie bardzo gęsta, wsypać wiórki kokosowe oraz suchy mak, delikatnie wmieszać ręcznie lub na najniższych obrotach miksera,
Krok 1 - Cycki murzynki foto
2
2. ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym, piec 30 minut w temp 180*c.
Po upieczeniu wystudzić.
Krok 2 - Cycki murzynki foto
3
3. Krem:
½ szklanki mleka odlać, dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i żółtka, zmiksować do jednolitej konsystencji bez grudek, resztę zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, wlać masę z mąką i ugotować budyń. Wystudzić.
Krok 3 - Cycki murzynki foto
4
4. Miękkie masło o temp pokojowej zmiksować na puch, miksując dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu, wlać kilka kropli migdałowego aromatu, miksować do powstania gęstego kremu.
Krok 4 - Cycki murzynki foto
5
5. Masą przełożyć ciasto.Galaretę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić, maczać w zimnej galaretce biszkopty wykładać na ciasto, resztę tężejącej galaretki wylać między biszkopty na krem. Schłodzić w lodówce.
Krok 5 - Cycki murzynki foto
6
6. Polewa:
Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.
Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.
Gotową polewę rozprowadzić na biszkoptach na środku ułożyć po jednej rodzynce, zostawić na noc w lodówce.
Krok 6 - Cycki murzynki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bea 17.02.2024 21:17
Jak duża blacha ma być użyta do tego ciasta?
Anka 23.12.2022 14:29
Czy ciasto ponczujesz? Wydaje mi się, że będzie suche.
Karolina 23.12.2022 08:50
Witam, mam pytanie mak mielony czy nie ? Dziekuje z gory za odpwoiedz
Doradca Smaku 23.12.2022 10:14
tak - suchy mak mielony będzie w sam raz :)
halina17 23.04.2017 21:46
Smaczne ciasto dość często piekę.
benka 23.04.2017 20:49
Smaczne ciacho, też dawno go nie piekłam.
Malinka 23.04.2017 19:32
Ciacho... rewelacja!
jagoda5913 23.04.2017 15:43
fajne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak