Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Curry z krewetkami pod płaszczem francuskim

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie
pierś z kurczaka
krewetki koktajlowe 2 garści
mleko kokosowe pół puszki
przyprawy
warzywa mrożone
jajko
mąka
czosnek
Przyprawa curry orientalna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Curry z krewetkami pod płaszczem francuskim

Kroki postępowania

1
Mięso oczyścić, pokroić w kostkę, oprószyć mąką i wrzucić na rozgrzany olej.
Krok 1 - Curry z krewetkami pod płaszczem francuskim foto
2
Gdy się przyrumieni dodać posiekaną cebulę i dwa rozgniecione ząbki czosnku.
Krok 2 - Curry z krewetkami pod płaszczem francuskim foto
3
Dorzucić lekko rozmrożone krewetki. Całość zamieszać.
Krok 3 - Curry z krewetkami pod płaszczem francuskim foto
4
Oprószyć solą, pieprzem, cukrem cynamonowym, mieloną ostrą papryką, szczyptą gałki muszkatołowej, szczyptą kurkumy, granulowanym czosnkiem i pieprzem cytrynowym. Można dodać przyprawy curry.
Krok 4 - Curry z krewetkami pod płaszczem francuskim foto
5
Wrzucić garść mrożonych warzyw (mieszanka typu kalafior, fasolka, groszek, brokuł, marchew, pietruszka).
Krok 5 - Curry z krewetkami pod płaszczem francuskim foto
6
Gdy warzywa lekko zmiękną, wlać mleko kokosowe i zamieszać. Poddusić na małym ogniu. Ewentualnie doprawić do smaku.
Krok 6 - Curry z krewetkami pod płaszczem francuskim foto
7
Farsz wyłożyć na połowę ciasta, a drugą połową zakryć. Zlepić brzegi, by nic nie wypływało. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Użyłam naczynia żaroodpornego, jednak lepiej wybrać blachę i papier do pieczenia.
Krok 7 - Curry z krewetkami pod płaszczem francuskim foto
8
Zapiec w 190 stopniach ok. pół godziny.
Krok 8 - Curry z krewetkami pod płaszczem francuskim foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 02.01.2013 13:19
mniam
Krzysztof15 02.01.2013 08:03
pyszne
-Natka- 02.01.2013 07:59
to musi być coś pysznego!
angelika14 02.01.2013 01:06
świetny przepis - ogromny plusik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak