Przepis i sposób przygotowania na: Curry
Jogurt naturalny mieszamy z mielonym kuminem, kurkumą oraz sokiem z limonki. Dprawiamy odrobiną soli, pieprzem cayenne oraz czarnym pieprzem.
Marynatą zalewamy pierś z kurczaka. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30-40 minut.
Papryczkę chili myjemy, przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy ziarenka. Drobno siekamy.
Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki talarków.
Obrany czosnek siekamy w drobną kostkę.
Imbir obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Kardamon rozgniatamy, usuwamy łupinki.
Ziarenka kardamonu wrzucamy do moździerza wraz z gorczycą i goździkami, rozgniatamy dokładnie.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wsypujemy przyprawy z moździerza i smażymy przez około 60 sekund.
Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, a po 2 minutach posiekaną papryczkę chili oraz imbir. Dokładnie mieszamy.
Na drugiej patelni podgrzewamy olej. Wrzucamy kurczaka z marynatą, chwilę podsmażamy.
Łyżkę mąki mieszamy w szklance wody, wlewamy do kurczaka. Dorzycamy podsmażone warzywa z przyprawami i gotujemy na wolnym ogniu około 5-6 minut. Jeśli mięso nie jest dostatecznie miękkie, wydłużamy nieco czas smażenia.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Natkę pietruszki dokładnie płuczemy, drobno siekamy. 2 łyżki natki zostawiamy do dekoracji, a resztę dodajemy mięsa.