Cukiniowy torcik

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT o średnicy 24cm

  • jajka

    3 sztuki
  • mąka

    3 łyżki
  • cukier

    3 łyżki
  • sól

    szczypta
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • olej

    1 łyżka

MASA CUKINIOWO- CYTRYNOWA

  • cukinia

    2 kg o żółtej skórce
  • galaretka cytrynowa

    3 sztuki
  • cukier

    3-4 łyżki do smaku
  • kwasek cytrynowy

    1/4-1/3 łyżeczki

ŚMIETANKA

  • śmietana 30%

    0,5 litry
  • cukier puder

    1-2 łyżki
  • żelatyna

    4 łyżeczki
  • woda

    1/3 szklanki

WYKOŃCZENIE

  • galaretka cytrynowa

    1 sztuka
  • żelatyna

    0,5 łyżeczki
  • woda

    0,5 litry
  • bita śmietana

    do dekoracji
  • biała czekolada

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cukiniowy torcik foto
BISZKOPT:Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy stopniowo żółtka. Puszystą masę delikatnie łączymy z mąką, proszkiem oraz olejem. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę i pieczemy około 15 minut w 180˚C.
Po wyjęciu biszkopt studzimy.
Krok 2 - Cukiniowy torcik foto
MASA CYTRYNOWO -CUKINIOWA:Cukinię kroimy kostkę. Pokrojoną zalewamy wodą i gotujemy by zmiękła.
Krok 3 - Cukiniowy torcik foto
Ugotowaną odcedzamy, po czym miksujemy. Cukiniowy mus (wychodzi około 1,5 litra) ponownie stawiamy na gazie i podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy galaretki, kwasek cytrynowy oraz cukier do saku. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodanych składników. Masę cukiniowo-cytrynową zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 4 - Cukiniowy torcik foto
Tężejącą wylewamy na upieczony biszkopt. Torcik wkładamy do lodówki by masa stężała.
Na zastygniętą wylewamy śmietankę.
ŚMIETANKA:Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten dokładnie wymieszamy wlewamy żelatynę. Miksujemy. Śmietankę wylewany na zastygnięta masę cukiniowo-cytrynową. Ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
Krok 5 - Cukiniowy torcik foto
WYKOŃCZENIE:Galaretkę łączymy z żelatyną i rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Lekko tężejącą wylewamy na zastygniętą śmietankę. Odstawiamy do zastygnięcia.
Przed podaniem tort dekorujemy bitą śmietaną oraz czekoladą!
Jadwiga/Jaga85
Jeśli jesteśmy w posiadaniu cukinii z zielona skórką, do masy i wykończania należy użyć zielonych galaretek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 26.03.2016 21:44
piękny torcik
monika141 14.12.2015 10:22
pysznie wygląda
gusia1000 14.12.2015 02:36
Super wygląd.
MałaMi89 14.12.2015 00:49
Myślałam, że to literówka i torcik jest CYTRYNOWY ;) pięknie wygląda :)
Iwusia 13.12.2015 21:50
ale cudowne ciacho
Mama niejadka 13.12.2015 20:30
Apetyczny torcik
agnieszka214 13.12.2015 20:21
Pychota ciasto
Małgorzata Pin 13.12.2015 17:53
Idealny,piękny i na pewno smaczny.
Ania321 13.12.2015 17:40
ciekawa jestem jak smakuje :)
Wiktoria29 13.12.2015 15:51
świetny pomysł z tą cukinią

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat