Cukiniowo-dyniowa tarta pysznie nadziana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • olej

    2 łyżki
  • papryka czerwona

    0,5 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • boczek wędzony

    15 dag
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • czubryca zielona

    0,5 łyżeczki
  • cukinia

    1 szt
  • dynia

    1 szt
  • grzyby

    35 dkg
  • ser wędzony

    15 (żółty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cukiniowo-dyniowa tarta pysznie nadziana foto
Foremkę do pieczenia tarty natłuszczamy i wykładamy rozwałkowanym ciastem francuskim. Wyłożone ciasto nakłuwać widelcem aby powstały dziurki w cieście. Cukinię i dynię pokroić w cieniutkie ok. 5 mm plasterki, nasolić i odstawić w miseczce na czas robienia farszu. Farsz: na oliwie smażymy boczek, cebulkę i czosnek (jeśli ktoś miałby tłuściejszy boczek, olej może pominąć, tylko wytopić tłuszczyk z boczku). Po podsmażonej delikatnie cebuli dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smażyć do jej zeszklenia. Dodajemy grzyby i smażymy. Przyprawiamy solą, pieprzem i moją ulubioną czubrycą zieloną. Na koniec ścieramy ser wędzony na tarce o dużych oczkach. Całość mieszamy dokładnie i wykładamy równomiernie na formę z ciastem francuskim.
Krok 2 - Cukiniowo-dyniowa tarta pysznie nadziana foto
Na wierz układamy pokrojoną i nasoloną dynią i cukinią. Ja układałam najpierw okręgi z dyni, później okręgi z cukinii, znowu dynia i znów cukinia.
Krok 3 - Cukiniowo-dyniowa tarta pysznie nadziana foto
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C na ok. 30 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszkalider 23.01.2013 10:14
Rewelacyjna jest!
goofy9 20.01.2013 21:46
wygląda obłędnie
rjustysia 19.01.2013 12:38
Piękny ten dyniowo-cukiniowy kwiat :)
SmakChwili 11.01.2013 21:40
bardzo mi miło, że się podoba.. polecam bo jest również przepyszna :)
Renata22 11.01.2013 18:12
Wygląda oszałamiająco!
EmciaPichci 02.01.2013 16:16
super tarta :)
TEtalicha 12.12.2012 20:55
takiej tarty nie jadłam nigdy w zyciu-niestety:(
olkaaa 01.12.2012 19:26
bardzo fajne
Mysiunia 25.11.2012 10:58
pięknie wygląda i pewnie też tak smakuje :)
Mysiunia 25.11.2012 10:58
pięknie wygląda i pewnie też tak smakuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat