Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowe łódki XXL Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składnik podstawowy

cukinia 2 szt duże

farsz

ryż 500 g
łopatka bez kości 600 g
Cebulka smażona Prymat 1 szk
kukurydza w puszce 1 puszka
papryka czerwona 1 szt
ser żółty 250 g
natka pietruszki 1 garść
zioła 1 garść rungia
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku

Porada

Rungia to inaczej grzybowe ziele. Można je stosować jak szpinak na surowo lub po obróbce termicznej.

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowe łódki XXL Zewy


Cukinie przekroić wzdłuż na połówki, usunąć gniazda nasienne i posolić.
Potem zlać powstały sok.
Ryż ugotować, odsączyć i wystudzić.
Mięso zmielić a ser zetrzeć na tarce..
Paprykę pokroić w kostkę, rungię i natkę posiekać, kukurydzę odsączyć z zalewy.
Do miski wsypać ryż, dodać przygotowane składniki, wsypać prażoną cebulkę oraz dodać do smaku przyprawy i wymieszać nadzienie.
Nadzieniem napełnić połówki cukinii i ułożyć na blachach do pieczenia.
Piec w 160 stopniach z termoobiegiem przez 45 minut do godziny.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy lekko wchodzi w cukinię.
Podawać na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 06.10.2016 19:07
koniecznie musze spróbować zrobić
ben-ka 05.10.2016 09:00
Bardzo apetycznie wygląda.
ZEWA 05.10.2016 08:22
Dziękuję. Taka cukinia to idealna propozycja na jesienny obiad :)
norweska20 04.10.2016 23:22
bardzo lubię
Łukasz15 04.10.2016 22:33
Pysznie wygląda
RenataZ-et 04.10.2016 21:10
fajna propozycja
kd045 04.10.2016 20:55
uwielbiam takie
jagoda5913 04.10.2016 20:23
pięknie wyglądają
bertpvd 04.10.2016 20:12
piękne i pewnie strasznie pysne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak