Cukiniowe łódeczki z chipsami z boczku

Cukiniowe łódeczki z chipsami z boczku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    3 szt
  • ryż

    100 g
  • boczek

    200 g
  • jajko

    1
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • kurkuma mielona

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny mielony

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cukiniowe łódeczki z chipsami z boczku foto
Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.
Krok 2 - Cukiniowe łódeczki z chipsami z boczku foto
Z kawałka boczku odkroić parę plasterków, a resztę pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni.
Krok 3 - Cukiniowe łódeczki z chipsami z boczku foto
Wystudzony ryż wymieszać z jajkiem i usmażonym przestudzonym boczkiem. Przyprawić.
Krok 4 - Cukiniowe łódeczki z chipsami z boczku foto
Cukinię przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki. Napełnić farszem ryżowym. Zapiekać w temperaturze 180*C przez 30 min. Można przykryć w folią aluminiową, żeby ryż bardzo nie wysechł.
Krok 5 - Cukiniowe łódeczki z chipsami z boczku foto
Cienkie plasterki boczku usmażyć na rumiano.
Krok 6 - Cukiniowe łódeczki z chipsami z boczku foto
Usmażone chipsy z boczku zwinąć przypinając wykałaczką żagielek. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

caralajna

18.07.2014 17:41
świetny pomysł :)

adelajda

18.07.2014 12:20
Pomysł super

berys18

18.07.2014 09:26
smacznie wyglądają

Róża1

18.07.2014 08:03
fajny pomysł i jak ślicznie podany :-).

asiczekz

17.07.2014 23:59
śliczne i bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat