Cukiniowe łódeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinii

    5
  • cebula

    1
  • żółta papryka

    1
  • posiekanego koperku

    3 łyżka
  • groszku konserwowego

    1/2 szk
  • marchewki konserwowej

    1/2 szk
  • łopatki wieprzowej

    500 g
  • żółtego sera

    200 g
  • sól do smaku

  • olej

    4 łyżka
  • ryż basmati

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cukiniowe łódeczki foto
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i wysypać z woreczka. Mięso zmielić. ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę, paprykę i pieczarki po oczyszczeniu pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć. Po zeszkleniu się cebuli dodać pieczarki i paprykę i jeszcze chwilę smażyć. Podsmażone składniki przestudzić. Do miski wsypać ryż, dodać mięso, marchewkę, groszek oraz posiekany koperek zawartość patelni oraz ser. Dodać przyprawy i wymieszać farsz.
Krok 2 - Cukiniowe łódeczki foto
Cukinie umyć, przeciąć każdą wzdłuż i wydrążyć za pomocą kulkownicy środek tworząc łódeczki.
Krok 3 - Cukiniowe łódeczki foto
Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia i piekarnik nastawić na 180 stopni. Każdą połówkę cukinii napełnić farszem i ułożyć je na blaszce. Piec 30 - 35 minut.
Krok 4 - Cukiniowe łódeczki foto
Po upieczeniu można polać ketchupem i podawać na gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (50)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 14.11.2015 09:27
Lubię faszerowane warzywa.
Margo1 15.06.2015 08:21
super wygląda, podoba mi się
Mel Kimbra 25.09.2014 00:07
spróbuję na pewno.
Marta Ryżek-Kalkowska 28.08.2014 17:21
wspaniale je przygotowałaś :) Pozdrawiam.
Helena63 27.08.2014 09:36
Chętnie bym spróbowała takich pyszności
monikalangier 26.08.2014 10:03
wygląda apetycznie
dorotka0000025 01.08.2014 15:53
fajnie sie prezentuja
Joasiek 18.07.2014 08:02
Aż muszę spróbowac :)
gusia1000 16.07.2014 00:40
Efektowne i smaczne danie.
Ewelina45 09.07.2014 12:29
O ludzie ależ to pięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat