Cukiniowa gremolata

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryczka chili

    1/2
  • skórka z cytryny

  • sól

  • pieprz świeżo zmielony

  • sok z cytryny

    1 łyzeczka
  • oliwa

    1-2 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wymieszać posiekaną bardzo drobno cukinię, natkę, skórkę z cytryny, sok z cytryny, czosnek i chilli, doprawić solą, pieprzem i polać oliwą. Wymieszać. Odstawic na czas przygotwani potrwy do ktorej bedziemy uzywac gremolaty. Gremolata tradycyjna składa się z drobno posiekanej natki pietruszki, czosnku i skórki cytrynowej (ale mozemy wzbogac o inne zielone warzywa). Gremolatą można posypywać potrawy, jest bogata w witaminę C. mogą to byc zupy, mięso, ryby, grzanki, inne warzywa np smazone, a takze sałatki czy kasze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat