Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia z duszoną cebulką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 2 młode sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia
jajko 1 sztuka
mleko 1 łyżka
cebula 1 duża sztuka
marynata teriyaki 1 łyżeczka
woda 1/4 szklanki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa do mięs Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia z duszoną cebulką

Kroki postępowania

1
Cukinie umyć, pokroić w plasterki.
Krok 1 - Cukinia z duszoną cebulką foto
2
Jajko wbić do miseczki, rozbełtać, wymieszać z mlekiem.
Krok 2 - Cukinia z duszoną cebulką foto
3
Plastry cukinii maczać w jajku, obtaczać w bułce tartej.
Krok 3 - Cukinia z duszoną cebulką foto
4
Kłaść na rozgrzany na patelni olej. Oprószyć solą i pieprzem.
Krok 4 - Cukinia z duszoną cebulką foto
5
Smażyć na rumiano z obu stron.
Krok 5 - Cukinia z duszoną cebulką foto
6
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju.
Krok 6 - Cukinia z duszoną cebulką foto
7
Do cebuli dodać sos teriyaki, zioła, trochę soli i przyprawę do mięs, wlać wodę. Dusić na małym ogniu bez przykrycia, aż cały płyn odparuje. Od czasu do czasu zamieszać.
Krok 7 - Cukinia z duszoną cebulką foto
8
Cukinię rozłożyć na talerzach. Na cukinii ułożyć duszoną cebulkę.
Krok 8 - Cukinia z duszoną cebulką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 21.10.2014 17:05
świetny przepis,muszę taką zrobić
Adamorek 21.10.2014 15:31
pyszne jesienne danie
Adam/ZUB3R 21.10.2014 11:04
wygląda ciekawie
Sroczka 21.10.2014 11:03
Smakowałoby mi to danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak