Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia w sezamie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia 2 szt
sezam 50 g
jajko 1 szt
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia w sezamie

Cukinie obieramy ze skórki i kroimy w krążki o grubości ok. 1 cm. Posypujemy solą i pieprzem i zostawiamy na 15 minut, żeby przeszła przyprawami.

W jednej miseczce roztrzepujemy jajko, do drugiej wsypujemy sezam. Krążki cukinii najpierw obtaczamy w jajku a następnie dokładnie obtaczamy w sezamie, lekko dociskając go.

Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wkładamy panierowane cukinie i smażymy je z obu stron do lekkiego zrumienienia sezamu. Gotowe zdejmujemy z patelni i układamy na chwilę na papierowym ręczniku, żeby wchłonął nadmiar oleju.

Podajemy jako gorącą przekąskę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 20.10.2015 18:06
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak