Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia w chrupiącej panierce

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 2 szt
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
sól
pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia w chrupiącej panierce

Kroki postępowania

1
Cukinie obieramy ze skórki. Myjemy i osuszamy.
Krok 1 - Cukinia w chrupiącej panierce foto
2
Kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Z plastrów cukinii wycinamy niepotrzebny środek z pestkami.
Krok 2 - Cukinia w chrupiącej panierce foto
3
Cukinie układamy obok siebie i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Pozostawiamy je na 10 minut.
Krok 3 - Cukinia w chrupiącej panierce foto
4
Do jednej miseczki wsypujemy bułkę tartą, w drugiej roztrzepujemy trzepaczką jajka. Na patelni rozgrzewamy olej. Plastry cukinii obtaczamy w jajku.
Krok 4 - Cukinia w chrupiącej panierce foto
5
Następnie obtaczamy w bułce tartej.
Krok 5 - Cukinia w chrupiącej panierce foto
6
Obtoczone krążki cukinii wkładamy je na gorący olej.
Krok 6 - Cukinia w chrupiącej panierce foto
7
Smażymy z obu stron do zrumienienia skórki.
Krok 7 - Cukinia w chrupiącej panierce foto
8
Gdy panierka osiągnie oczekiwany kolor, wówczas zdejmujemy krążki z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gdy lekko przestygnie, to możemy przystąpić do chrupania.
Krok 8 - Cukinia w chrupiącej panierce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

migotka28 15.07.2014 22:28
bardzo lubię ja zawsze panieruję w mące
Maria 70 15.07.2014 15:53
Lubię cukinię smażoną,pyszna.
Renata9 15.07.2014 15:41
pyszna cukinia, też taką robię
Kuchenka 15.07.2014 15:09
bardzo smaczna
Czyki 15.07.2014 14:37
Ale fajnie podałaś, super pomysł :):)
Janina 15.07.2014 11:07
Moja ulubiona;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak