Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
czosnek
1-2 główki -
koper
duży pęczek -
nasiona kopru
do smaku -
cukinia
dowolna ilość
Przepis i sposób przygotowania Cukinia kiszona na zupę
Na każdy kilogram utartej cukinii dodać łyżkę soli oraz kilka ząbków czosnku - można czosnek utrzeć na tej samej tarce, co cukinię.
Po kilkunastu minutach cukinia puści sok.
Opłukać koperek i w całości dodać do cukinii - ja kładę na dno naczynia i nakrywam cukinią w solance.
Dosypać nasiona kopsu na smak.
Wszystko dokładnie wymieszać i nakryć pokrywką lub ściereczką.
Pozostawić na 3-5 dni do ukiśnięcia i zakończenia fermentacji.
Następnie cukinią napełnić średnie słoiki, wytrzeć brzegi słoików ręcznikiem papierowym, na wierzch (w każdym słoiku) dodać wyciśnięty ząbek czosnku i zakręcić czystymi pokrywkami.
Zapasteryzować słoiki 15 minut.
Komentarze (4)