Cukinia kiszona na zupę

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • czosnek

    1-2 główki
  • koper

    duży pęczek
  • nasiona kopru

    do smaku
  • cukinia

    dowolna ilość
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię umyć, utrzeć na tarce warzywnej o największych oczkach wprost do dużego garnka.
Na każdy kilogram utartej cukinii dodać łyżkę soli oraz kilka ząbków czosnku - można czosnek utrzeć na tej samej tarce, co cukinię.
Po kilkunastu minutach cukinia puści sok.
Opłukać koperek i w całości dodać do cukinii - ja kładę na dno naczynia i nakrywam cukinią w solance.
Dosypać nasiona kopsu na smak.
Wszystko dokładnie wymieszać i nakryć pokrywką lub ściereczką.
Pozostawić na 3-5 dni do ukiśnięcia i zakończenia fermentacji.
Następnie cukinią napełnić średnie słoiki, wytrzeć brzegi słoików ręcznikiem papierowym, na wierzch (w każdym słoiku) dodać wyciśnięty ząbek czosnku i zakręcić czystymi pokrywkami.
Zapasteryzować słoiki 15 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krokodyl 17.08.2012 14:40
świetne :) chyba masz plantację cukinii, tyle smaków z niej wydobywasz :)
parysek10 15.08.2012 15:40
ekstra pomysł
Habibi 15.08.2012 11:35
To wynalazek mojej babci :)
Anio?eczek 15.08.2012 10:04
super na zimę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat