Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia jak ketchup Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 4 kg
cebula 1 kg
cukier 600 g
przecier pomidorowy 800 g
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 op
sól 4 łyżki
ocet 10 %
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 3 łyżki

Porada

Jeżeli cukinia jest duża to należy ją obrać. Czas gotowania zależy od wielkości cukinii, duża gotuje się dłużej. Jeśli sos według Was będzie za kwaśny, dodajcie cukru.

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia jak ketchup Zewy

Cukinie umyć i obrać ( jeśli macie młode nie ma konieczności obierania ), pokroić na większe kawałki i usunąć gniazda nasienne.
Następnie pokroić w kostkę, cebule także pokroić w kostkę.
Pokrojone składniki wrzucić do dużego garnka, dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz octu i dusić od momentu zagotowania na małym ogniu w zależności od tego czy cukinia była mała czy duża od 30 do 50 minut.
Potem dodać ocet i dusić jeszcze 5 minut od czasu do czasu należy wszystko mieszać.
Gotowy sos zmiksować za pomocą blendera i rozlać do przygotowanych słoików.
Pasteryzować 15 minut od zagotowania, potem słoiki wyjąć i wystudzić a na koniec schować do spiżarki.



PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 03.09.2016 09:02
Dobry pomysł z tą cukinią.
paniusiaewa 01.09.2016 09:25
Będzie do zrobienia, na zimową przystawkę.
Ola1984 06.08.2016 13:53
Chodzi za mną ten przepis :)
Agnieszka-87-25 06.08.2016 12:01
fajne to :)
mirosława4 06.08.2016 07:23
jestem ciekawa smaku tej potrawy
sezamek 06.08.2016 00:04
ciekawe jak smakuje
Renataj 05.08.2016 22:43
Interesujący pomysł.
Urszula Świeca 05.08.2016 20:14
Nigdy nie robiłam, muszę spróbować. ))
Stenka 05.08.2016 16:42
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak