Cukinia faszerowana zapiekana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz

  • mięso mielone

    30 dkg
  • cebula

    1 szt
  • pieczarki

    15 dkg
  • masło

    2 łyżki
  • pieprz

    1/4 łyżeczki
  • pomidor

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki

Cukinia

  • Młoda cukinia

    3 szt
  • sól

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię umyć, przekroić na połówki, wydrążyć środki, posolić i odłożyć na parę minut. Przed nałożeniem farszu wylać z cukini powstały sok na skutek działania soli.
Zrobić farsz;
Cebulę i czosnek obrać pokroić drobno , dać na patelnię na rozgrzane masło, zaszklić po czym dać pokrojone pieczarki i chwilę dusić. W oddzielnym naczyniu udusić mięso, przyprawić solą i pieprzem oraz pod koniec dać obrany ze skórki i pokrojony w kostkę pomidor, jeszcze chwilę razem dusić po czym połączyć masę mięsną z cebulą i pieczarkami. Wymieszać wszystko razem, nakładać na cukinię , ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i zapiekać w piekarniku ok. 30 minut w temp.180 st. 5-10 minut przed końcem zapiekania posypać zapiekanki żółtym serem i oregano. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką . Podawać z sosem czosnkowym lub keczupem. Smacznego ;)
Janina
Można zrobić więcej zapiekanek i odgrzewać, a na drugi dzień są jeszcze smaczniejsze;)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alberto 23.07.2014 20:15
naprawdę superrrrrrr.
Aannkaa82 11.06.2014 19:55
muszę wypróbować :)
Margo1 09.06.2014 19:22
moje ulubione
Dorian 03.06.2014 21:01
pyszne danie
Ada-Gaba 22.05.2014 16:35
jedno z ulubionych dan
Jodaj 19.05.2014 16:27
pyszna cukinia :)
Jagódka77 14.05.2014 07:57
w sezonie przygotowuję takie cukinie bardzo często są wyśmienite
adelajda 03.05.2014 15:40
Lubię tak przygotowaną cukinię :)
Bernadeta1 01.05.2014 22:56
Ja też chętnie skuszę się na takie jedzonko
Kejti 30.04.2014 17:15
Chętnie spróbuję :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat