Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia faszerowana warzywami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 2 sztuki
marchew 2 sztuki
cebula 1 sztuka
pomidor 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
koperek 1/2 pęczek
mozarella 15 dekagram
sól
pieprz
ryż brązowy 1 woreczek

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana warzywami

Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wyjmujemy miąż ze środka. Przygotowujemy farsz. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem. Cebulę, paprykę, pomidory kroimy w drobną kostkę a marchew ścieramy na grubym tarku. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, paprykę, startą marchew i podsmażamy około 5 minut. Dodajemy ugotowany ryż, pomidory ; doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy dalej około 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojony drobno koperek i mieszamy całość. Cukinie układamy w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą i pieprzem środek a następnie nakładamy farsz. Naczynie przykrywamy folią.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy cukinie około 20 minut. Następnie zdejmujemy folię, posypujemy cukinie starym serem mozarella i pieczemy jeszcze 10/15 minut. Można podawać z sosem czosnkowym zrobionym na bazie jogurtu naturalnego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 10.09.2012 00:12
uwielbiam tak podaną cukinię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak