Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukinia
2 sztuki -
mięso mielone
250 gram -
suszone pomidory
3 sztuki -
czosnek
1 ząbek -
olej do smażenia
do smażenia -
pieprz
do smaku -
sól
do smaku -
Kucharek przyprawa uniwersalna
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Cukinia faszerowana miesem mielonym z suszonymi pomidorami
Na rozgrzanym oleju usmaż pokrojony lub wyciśnięty czosnek, uważając, aby się nie zarumienił. Dodaj mięso i przyprawiamy. Smaż na wolnym ogniu. Po chwili dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory.
W tym czasie wzdłuż przekrój cukinie. Po przekrojeniu, małą łyżeczką wydrąż środek, pozostawiając po ok. 0,5 cm po brzegach, tworząc rynienkę. Tę wyciętą część cukinii dodaj, pokrojoną w kostkę, do mięsa i przez chwilę razem smażymy. Jeśli wolisz więcej mięsa w farszu, a nie chcesz zmarnować wydrążonych części cukinii, możesz wykorzystać je na jutrzejszy obiad, np. zupa pomidorowa z pulpetami.
Cukinie układaj na blasze pokrytej pergaminem i ich rynienki napełniaj masą mięsną, posypując na koniec tartym serem żółtym.
Cukinie wstaw do piekarnika i piecz ok.20 minut w temp. 180 stopni.
Danie świetnie smakuje popijane chłodnikiem pomidorowym
Smacznego!
Komentarze (4)