Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana miesem mielonym z suszonymi pomidorami
Na rozgrzanym oleju usmaż pokrojony lub wyciśnięty czosnek, uważając, aby się nie zarumienił. Dodaj mięso i przyprawiamy. Smaż na wolnym ogniu. Po chwili dodaj pokrojone w paseczki suszone pomidory.
W tym czasie wzdłuż przekrój cukinie. Po przekrojeniu, małą łyżeczką wydrąż środek, pozostawiając po ok. 0,5 cm po brzegach, tworząc rynienkę. Tę wyciętą część cukinii dodaj, pokrojoną w kostkę, do mięsa i przez chwilę razem smażymy. Jeśli wolisz więcej mięsa w farszu, a nie chcesz zmarnować wydrążonych części cukinii, możesz wykorzystać je na jutrzejszy obiad, np. zupa pomidorowa z pulpetami.
Cukinie układaj na blasze pokrytej pergaminem i ich rynienki napełniaj masą mięsną, posypując na koniec tartym serem żółtym.
Cukinie wstaw do piekarnika i piecz ok.20 minut w temp. 180 stopni.
Danie świetnie smakuje popijane chłodnikiem pomidorowym
Smacznego!