Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CUKINIA FASZEROWANA KIEŁBASĄ I PIECZARKAMI Z DWOMA SERAMI

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki podstawowe

cukinia 3 średnie
kiełbasa śląska 1
pieczarki 50 dag
mozzarella opakowanie
ser żółty starty 3 łyżki
pomidor duży

Przyprawy i dodatki

sól
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
natka pietruszki łyżka posiekanej
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: CUKINIA FASZEROWANA KIEŁBASĄ I PIECZARKAMI Z DWOMA SERAMI

Cukinie myję, odcinam końcówki, przekrawam na pół, wydrążam środek do miseczki.
Pomidora sparzam i obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę razem z pieczarkami i kiełbasą.
Na oleju podsmażam kiełbasę, po chwili dodaję pieczarki i przyprawy - sól, pieprz cayenne, zioła prowansalskie i paprykę słodką. Smażę do momentu zezłocenia się pieczarek, co jakiś czas mieszając.
Następnie dodaję pomidory i wydrążony środek z cukinii, gotuję na dużym ogniu (często mieszam), aż sok wyparuje.
Na koniec dodaję ser żółty, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Cukinie napełniam przygotowanym farszem. Na wierzchu układam półplasterki mozzarelli. Posypuję posiekaną natką i słodką papryką.
Całość zapiekam około 25 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 11.07.2017 14:14
Ja też bardzo lubię cukinię, nie tylko faszerowaną, ale na wszelkie sposoby. :)
SzczyptaChili 11.07.2017 11:55
Uwielbiam faszerowaną cukinię :) Przygotowuję z przeróżnymi farszami :)
Ola1984 11.07.2017 11:08
Uwielbiam faszerowaną cukinię :) Pyszne danie :)
bietka 11.07.2017 09:57
bardzo lubię faszerowaną cukinię, a ta wygląda smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak