Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia faszerowana

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukinia 4 sztuki
mięso mielone indycze 400 gram
papryka czerwona 1 nieduża sztuka
cebula 1 duża sztuka
czosnek 2 ząbki
pomidory w puszcze 1 puszka
pieprz do smaku 2 szczypty
sól do smaku 2 szczypty
przyprawa uniwersalna 1 szczypta
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1,5 łyżeczki
ser żółty 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia faszerowana

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół oraz wydrążyć miąższ(nie wyrzucać) .
Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, gdy się zarumieni dodać mięso mielone.
Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę, miąższ z cukinii oraz pomidory z puszki(rozdrobnione) a także przyprawy.
Dusić na małym ogniu , do zredukowania sosu.
Na blasze ułożyć cukinie, nafaszerować je przygotowanym farszem.
Piec w 170-180 stopniach około 30-40 minut(w zależności odw ielkości cukinii).
15minut prze zakończeniem pieczenia posypać startym serem żółtym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak