Cukinia ala korniszon

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

  • Zalewa:

  • wody

    7 szklanek
  • octu

    1 niecała szklanka
  • soli

    1 łyżka
  • cukier

    tak aby zalewa była słodko kwaśna
  • na słoik

    wszystkiego po kilka ziarenek
  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • chrzan

  • pieprz ziarnisty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię obieramy, pozbywamy się miąższu. Przygotowywujemy słoiki: do każdego wrzucamy kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, liść laurowy i kawałeczki obranego chrzanu oraz pokrojoną w grube paski cukinię.

Wszystkie składniki zalewy zagotowywujemy. Odstawiamy z ognia i gorącą zalewamy cukinię, dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy 3 minuty.

Ja zrobiłam jeden słoiczek młodziutkich cukiń, których nie obierałam i zostawiłam w całości.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 25.09.2013 16:41
napewno pyszna cukinia
sylwia_mc 09.09.2013 09:30
Doskonała później w zimie do lecza
Ania321 06.09.2013 12:21
muszę koniecznie zrobić :)
bogusia19 06.09.2013 12:11
smaczna taka cukinia
Piotr-21 06.09.2013 11:41
smaczna cukinia
Barbara/zuza22_85 06.09.2013 11:32
bardzo fajny przepis
Kolorowa 06.09.2013 11:21
ciekawe ;)
adelajda 06.09.2013 10:20
na pewno pyszna :)
dodi 06.09.2013 10:04
dziękuje za przepis. Wykorzystam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat