Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukier waniliowy (domowy)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 2 szklanki
laska wanili 1 sztuka

Porada

Można użyć zwykłego cukru, jak też trzcinowego, czy ksylitolu. (*) Zapach cukru będzie bardziej intensywniejszy. Jak laski przestaną pachnięć - należy je usunąć i wyrzucić. Przy okazji używania świeżych ziarenek wanilii - można dokładać puste laski.

Przepis i sposób przygotowania na: Cukier waniliowy (domowy)

Laskę wanilii należy przeciąć wzdłuż i za pomocą łyżeczki lub tępej strony noża - wydrążyć ze środka ziarenka (miąższ). Cukier należy przesypać do pojemnika, w którym będzie przechowywany. Cukier wymieszać z ziarenkami wanilii. (Najlepiej potrząchając zamkniętym słoikiem.) Zewnętrzne części laski (*) dołożyć do cukru.Całość szczelnie zamknąć. Pojemnik/słoik odstawić minimum na około tydzień.
(Wtedy w pełni osiągnie swój zamierzony aromat.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 21:01
Warto tak robić.
patryska76 20.08.2016 16:24
Robię dokładnie taki sam! ;-)
Klausia 08.08.2016 21:09
Robię taki.
sezamek 07.08.2016 07:34
Ja też, ja też tak robię :)
Babeczka35 07.08.2016 07:25
Domowy najlepszy. Też taki robię.:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak