Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukier waniliowy domowej produkcji.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 250 g
laska wanilii 1 sztuka

Porada

Dobrze jest dać cukrowi przynajmniej dzień zanim zacznie się go używać, by przeszedł aromatem wanilii, by dodana do niego wanilia mogła się uaktywnić.

Przepis i sposób przygotowania na: Cukier waniliowy domowej produkcji.

Biały cukier przesypałam do młynka do mielenia kawy i zmieliłam go nieco - ale też nie za bardzo, chodzi o to, by stał się drobniejszy, ale dobrze jest też zwrócić uwagę, by nie był nadto zmielony i nie zmienił się w cukier puder. Laskę wanilii przecięłam nożem wzdłuż na pół i z jej środka także za pomocą noża wyjęłam waniliowe ziarenka. Miąższ z wanilii dodałam do zmielonego białego cukru. Do cukru z drobinkami wanilii dodałam także laskę wanilii pociętą na mniejsze części. Dokładnie wymieszałam cukier z wanilią. Przełożyłam cukier wzbogacony wanilią do słoiczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 05.06.2014 11:33
i ja muszę zrobić
gosia56 04.06.2014 15:04
ja od dawna używam taki cukier ;)
Róża1 04.06.2014 14:13
też kupiłam laskę wanilii i będę robiła:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak