Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crossistanty

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g typ 650
woda 280 ml
masło 200 + 25 g
cukier 70 g
drożdże 25 g
sól 5 g

Przepis i sposób przygotowania na: Crossistanty

Kroki postępowania

1
Wieczorem: Mąkę, cukier, sól, 25 g masła, drożdże umieścić w dużym półmisku. zalać zimną wodą i zacząć wyrabianie;
Krok 1 - Crossistanty foto
2
Gdy ciasto zrobi się gładkie i elastyczne ( po ok- 15 min. wyrabiania) włożyć je do dużego naczynia, przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na całą noc lub na 7-8h;
Krok 2 - Crossistanty foto
3
Na drugi dzień lub po 7-8h w lodówce: masło (200g) i ciasto wyjąć z lodówki i zostawić na 15 minut w temp. pokojowej. Masło można od razu położyć na stolnicy obsypanej mąką.
Krok 3 - Crossistanty foto
4
Pomagając sobie folią spożywczą rozwałkować masło na grubość ok. 0,5 cm;
Krok 4 - Crossistanty foto
5
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, położyć na nie rozwałkowane masło, wyrównać do jednego z brzegów, tak by 1/3 ciasta została "wolna" bez masła;
Krok 5 - Crossistanty foto
6
1/3 ciasta "bez masła" zawinąć do środka;
Krok 6 - Crossistanty foto
7
To samo zrobić z pozostałą cześcią ciasta, czyli zawinąć górną cześć ciasta do środka.
Krok 7 - Crossistanty foto
8
Tak złożone ciasto przykryć folią spożywczą, przenieść na deskę lub na duży talerz i odłożyć do lodówki na 1/2h.
Krok 8 - Crossistanty foto
9
Po 1/h wyjąć ciasto z lodówki przekręcając je o 90 stopni, właściwie wystarczy pamiętać by "brzeg który się otwiera" (ten który przed złożeniem był góry) podczas rozwałkowywania był zawsze po naszej prawej stronie;
Krok 9 - Crossistanty foto
10
Rozwałkować ciasto "jednokierunkowo" (góra-dół, nie na boki) na grubość ok. 1cm;
Krok 10 - Crossistanty foto
11
Złożyć 1/3 rozwałkowanego ciasta do środka;
Krok 11 - Crossistanty foto
12
Do środka złożyć również górną część ciasta. Tak złożone ciasto ponownie wstawić do lodówki na 1/2h. Proces składania ciasta powtórzyć jeszcze 2 razy, zachowując pół godzinną przerwę "w lodówce" pomiędzy jednym a drugim składaniem;
Krok 12 - Crossistanty foto
13
Po zakończonym procesie składania ciasta, rozwałkować je cienko na grubość ok. 0,5 max 1 cm wałkując tylko w jednym kierunku ( nie na boki);
Krok 13 - Crossistanty foto
14
Pokroić wpoprzek na prostokąty o podstawie ok. 10 cm;
Krok 14 - Crossistanty foto
15
Prostokąty ciasta przekroić ponownie po przekątniej tak by powstały trójkąty;
Krok 15 - Crossistanty foto
16
Podstawę każdego trójkąta ponacinać 1cm w połowie długości podstawy; Pozwala to na lepsze zawijanie rogalików;
Krok 16 - Crossistanty foto
17
Tak ponacinane trójkąty ciasta zwijać w rulonik zaczynając od naciętego boku;
Krok 17 - Crossistanty foto
18
Końcówkę ciasta lekko "włożyć" pod spód rogalika ( dzieki temu nie otworzą się) można delikatnie naciągnąć ciasto jeśli by była za krótka;
(Na zdjęciu czarna strzałka);
Krok 18 - Crossistanty foto
19
Tak uformowane rogaliki ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i zostawić przykryte ściereczką na 2-3 h w temp. pokojowej do wyrośnięcia.
Krok 19 - Crossistanty foto
20
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni, roztrzepać jajko i posmarować nim wierzch wyrośniętych rogalików, można posypać też jeszcze odrobiną cukru.
Piec pierwsze 5 minut w 220 stopniach, a następnie obniżyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec jeszcze 15 -20 min*
* czas pieczenia zależy dużo od piekarnika, dlatego czas podaje orientacyjnie;

Smacznego!
Krok 20 - Crossistanty foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

turkus3 03.11.2014 21:23
pysznie wygląda !!!
Katarzyna/kate1980 14.04.2014 20:40
fajne na śniadanko
Aannkaa82 05.04.2014 19:43
Bardzo apetycznie wyglądaja )
Iwa27 05.04.2014 19:28
dodaje przepis do ulubionych i obiecuje wykonac, sa cudne~!
Ankha 05.04.2014 19:17
Bardzo ładnie się prezentują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak