Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Creme de courgette - zupa krem z cukini

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 1 szt
czosnek 3 ząbek
serek topiony śmietankowy duży 1 szt
śmietana 18 proc 100 ml
cukinia 2 szt
bulion 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Creme de courgette - zupa krem z cukini

Kilka ząbków czosnku należy posiekać, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Cebulę i cukinię pokroić w grubą kostkę i przesmażyć. Połączyć z czosnkiem. Zalać bulionem z drobiu, dodać 2-3 serki topione, chwilę pogotować. Dosmaczać solą i pieprzem i całość zmiksować blenderem. Podgrzać, dodać śmietanę kwaśną 18%. Dobrze podgrzać, ale ze śmietaną już nie gotować.

Bardzo dobre do tego są grzanki czosnkowe. Chleb tostowy pokroić w kostkę posypać przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Inna wersja. Można ściąć obierakiem zielone części cukinii dodać trochę śmietany, dobrze zmiksować i układać dekoracyjne kleksy na środku zupy.

W wersji lightowej bulion, 1 cebula, 1 duża cukinia, czyli bez czosnku, serków i śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 01.11.2013 09:34
wygląda bardzo apetycznie
noninka77 01.11.2013 06:51
prezentuje się ładnie:)
margaret 01.11.2013 02:26
wygląda ciekawie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak