Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

creme brulee w truskawce

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 36% 500 ml
wanilia laski 1 laska
żółtko jajek 6 żółtek
cukier drobny 1/3 szklanki
cukier trzcinowy
truskawki świeże 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: creme brulee w truskawce

Truskawki umyj. wyjmij szpatułki z truskawek oraz zrób w środku truskawek miejsce na krem.

Krem:
W garnku na małym ogniu zagotuj cukier, śmietanę i wanilię. jak zacznie się gotować, odstaw z ognia i poczekaj aż zgęstnieje.

Ubij żółtka tak żeby nie były napowietrzone. Wlej do żółtek i chochle śmietany i wymieszaj. Nalej drugą i też wymieszaj. Dolej to co zostało. Poprzez uderzenia masy o blat stołu pozbądź się napowietrzenia masy.

Przełóż krem do truskawek. Posyp warstwą cukru trzcinowego i palnikiem skarmelizuj go

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 12.10.2014 15:37
pomysłowy deser :)
Marta Ryżek-Kalkowska 11.10.2014 23:06
ciekawie to podałaś :)
halina17 11.10.2014 22:01
Apetycznie wyglądają.
molanka 11.10.2014 21:51
fajny pomysł na romantyczną kolację
Noruas 11.10.2014 20:46
Bardzo pomysłowe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak