Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crème brûlée

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietanka 250 ml
żółtko jajek 3 sztuki
cukier kryształ 1,5 łyżki
laska wanilii 0,5 sztuki
cukier brązowy 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Crème brûlée

Kroki postępowania

1
Śmietankę przelewamy do garnka. Dodajemy do 0,5 łyżki cukru oraz wanilię. Całość podgrzewamy na małym ogniu. Gdy śmietanka zacznie przy brzegach się gotować zdejmujemy ją z ognia. Ziarenka wanilii wyjmujemy.
Krok 1 - Crème brûlée foto
2
Żółtka przekładamy do garnka
Krok 2 - Crème brûlée foto
3
Dokładamy pozostały cukier i lekko ubijamy je (ale nie do białości).
Krok 3 - Crème brûlée foto
4
Do ubitych wlewamy stopniowo ciepła śmietankę (po 1-2 łyżce).
Krok 4 - Crème brûlée foto
5
Gotową masę przelewamy do 3 przygotowanych kokilek. Deser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100˚C. Zapiekamy około 45-50 minut. Podpieczony krem wyjmujemy z piekarnika i schładzamy kilka godzimy (około 4).
Krok 5 - Crème brûlée foto
6
Na każdy zastygnięty deser wykładamy po łyżeczce cukru brązowego. Cukier karmelizujemy za pomocą specjalnego palnika. Z powodu jego braku cukier skartelizowałam wkładają desery powtórnie go rozgrzanego piekarnika.
Krok 6 - Crème brûlée foto
7
Aby go skosztować tego deseru nie musimy być w francuskiej restauracji. Można go w prosty sposób przygotować w domu. Jego smak to raj dla podniebienia.
Możemy go podać z ulubionymi sezonowymi owocami. Najlepiej smakuje gdy środek jest schłodzony , a chrupka skórka ciepła. To arystokrata wśród francuskich deserów!!!
Krok 7 - Crème brûlée foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 02.11.2014 10:29
bardzo fajne
Seba 25.10.2014 11:34
fajny przepis
erym 16.08.2014 16:41
mi nigdy nie wychodzi, to wina przepisu, musze wyprobowac twoj, efekt jest super, wiec moze i mi sie uda...
erym 15.05.2014 14:00
nie jest to najprostsze danie, ale smak niepowtarzalny!
gusia1000 27.03.2014 18:31
Znany i dobry.
pierniczkowo 12.03.2014 10:41
jeszcze nigdy nie robiłam go, trzeba spróbować
dwa pokoje z kuchnią 12.03.2014 10:32
super, że wszystko jest porządnie opisane- może wreszcie ja go kiedyś zrobię w domu
Magula 12.03.2014 08:56
pyszny deser
Czyki 12.03.2014 07:57
Na pewno pyszny, ale narobiłaś mi ochotki:)
Renata9 12.03.2014 06:57
ale smaczny deserek, muszę sama taki zrobić
Ola1984 12.03.2014 06:46
Uwielbiam creme brulee :) Twój wygląda przepysznie.
paulina2157 12.03.2014 05:50
muszę wypróbować bo chyba pyszny
Mniam 11.03.2014 23:07
A ja właśnie zabieram się za ten deser już chyba parę miesięcy i ciągle oglądam go tylko na DS :)
Małgorzata9 11.03.2014 22:14
muszę go spróbować zrobić
blankkaa 11.03.2014 21:55
Chociaż ten deser nie jest zbytnio dietetyczny...uwielbiam go!
drmaciej 11.03.2014 21:53
najlepszy deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak