Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

creme brulee

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana gęsta 500 ml
cukier drobny 1/3 szklanki
wanilia 2 laski
żółtko jajek 6

Przepis i sposób przygotowania na: creme brulee

W garnku na małym ogniu zagotuj cukier, śmietanę i wanilię. jak zacznie się gotować, odstaw z ognia i poczekaj aż zgęstnieje.

Ubij żółtka tak żeby nie były napowietrzone. Wlej do żółtek i chochle śmietany i wymieszaj. Nalej drugą i też wymieszaj. Dolej to co zostało. Poprzez uderzenia masy o blat stołu pozbądź się napowietrzenia masy.

Przelej masę przez sitko a potem do płytkich foremek.

Do rozgrzanego piekarnika do 100 st C włóż creme brulee i piecz przez 50 minut.

Wsadź do lodówki na 4 godziny (przed wsadzeniem do lodówki nasz deser musi ostygnąć).

Posyp krem cukrem i skarmelizuj go

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aneta2208 20.03.2013 13:48
36% śmietana
SmacznaPyza 19.03.2013 18:04
ilu procentowa śmietana mam być ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak