creme brulee

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kremówka

    100 ml
  • żółtko jajek

    2
  • wanilia

    1
  • cukier waniliowy

    1/2
  • cukier brązowy

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - creme brulee foto
Kremówkę przelewamy do rondelka i gotujemy wraz z wanilią (delikatnie nożykiem ją ściągamy). Kremówka musi nam się zagatować. Następnie odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem na białą, ale nie puszystą masę. ostudzoną kremówkę dodajemy do żółtek i mieszamy.
Krok 2 - creme brulee foto
Przelewamy do kokileke i zapiekamy ok 45 min w 180 stopniach.
Krok 3 - creme brulee foto
Następnie posypujemy cukrem brązowym i włączamy funkcję grill w piekarniku lub mikrofali i grillujemy do rozpusczenia się cukru około 1-2 minutek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andysz 20.04.2012 17:40
mmniam świetnie wyglądają;D
Katarzyna/kate1980 17.11.2011 21:48
świetne
aginaa 17.11.2011 16:17
przyznam, że robiłam pierwszy raz, ale nam smakowało. Piekłam w 180 stopniach, bo akurat piekłam jabłecznik i ustawiłam sobie obok.
BernadettaP 17.11.2011 15:41
Bardzo lubię wanilię, ale obawiam się, że cała laska + pół paczki cukru waniliowego na zaledwie 100 ml śmietany to stanowczo za dużo. Poza tym w tak wysokiej temperaturze, to crème brûlée się przypali. Idealna jest temperatura 100 stopni, a wyższą można ustawić, gdy się go zapieka w kąpieli wodnej. Przed posypaniem brązowym cukrem polecam też deser mocno schłodzić, minimum przez 3-4 godzinki w lodówce.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat