Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Coxinha - brazylijskie udka kurczaka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso gotowane
natka pietruszki
serek topiony 2 opakowania
czosnek 2 ząbki
cebula 1 duża sztuka
papryczka chili d/s
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżeczki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1/2 łyżeczki
pieprz d/s
sól do smaku d/s
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
mąka 750 g
żółtko jajek 2 szt
bulion 2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Coxinha - brazylijskie udka kurczaka

Przygotowanie ciasto:
Do mniejszego garnuszka wlewam 2 szklanki bulionu i zagotowuję, po zagotowaniu ściągam garnek z ognia i wsypuję do niego 3 szklanki mąki bardzo energicznie mieszając, aż powstanie odpowiednia konsystencja. Ciasto odstawiamy aż wystygnie - w tym czasie możemy przygotować farsz. Jak ciasto przestygnie wyrzucamy je na stolnicę, dodajemy żółtka i wyrabiamy (jak ciasto się klei podsypujemy je mąką) rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy szklanką kółka.

Przygotowanie farszu:
Bulion przecedzam przez sito i odstawiam, wyciągam mięso i oddzielam od kości. Przerzucam kawałeczki kurczaka do miski i dodaję pokrojoną pietruszkę, papryczkę chili, wyciśnięty czosnek, serki topione i obsmażoną cebulę (pokrojona na kosteczkę). Wszystko to doprawiam do smaku i mieszamy. Jeżeli ktoś lubi na ostro można dodać jeszcze pół łyżeczki papryki ostrej.

Na wyciśnięte kółka wkładamy, małą łyżkę farszu i zlepiamy je na kształt udka kurczaka, następnie panierujemy je w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy je we frytkownicy nagrzanej na 180C przez 14 minut ( czas smażenia zależy od wielkości Coxinha moje są dosyć duże )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak