Conchiglioni ze szpinakiem i kurczakiem w sosie serowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron

    250 g muszle
  • pierś z kurczaka

    300 g
  • szpinak

    1 op
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    naturalna
  • sól

  • pieprz

  • Czosnek suszony Prymat

  • śmietanka

    200 ml uht
  • serek topiony śmietankowy duży

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Conchiglioni ze szpinakiem i kurczakiem w sosie serowym foto
Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą uniwersalna i smażymy na złoto. Następnie na tą samą patelnię wrzucamy odrobinę masła i podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie szpinak. Doprawiamy do smaku.
Krok 2 - Conchiglioni ze szpinakiem i kurczakiem w sosie serowym foto
Gdy szpinak już zwiotczeje, dodajemy śmietankę i pokrojony serek topiony. Całość dusimy, cały czas mieszając. Na koniec do sosu możemy dodać przez sitko odrobinę mąki, aby zagęścić sos, jeśli będzie taka potrzeba.
Krok 3 - Conchiglioni ze szpinakiem i kurczakiem w sosie serowym foto
Ugotowane makaronowe muszle układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie nadziewamy je farszem ze szpinaku i kurczaka. Zapiekankę posypujemy startym żółtym serem (najlepiej mozzarellą) i chwilę zapiekamy w piekarniku do przyrumienienia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aginaa 19.02.2014 07:09
ale apetycznie wygladaja
Cranberry 18.02.2014 18:40
Ale pyszności :)
olla85 18.02.2014 17:35
Super, moje smaki :)
brioszka 18.02.2014 17:28
ale pyszności!
Czyki 18.02.2014 17:07
Bardzo smacznie i tak cudownie wygląda:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat