Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Comber jagnięcy z czerwoną kapustą, DS XX odc. 24

3.0
(0)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Comber jagnięcy z czerwoną kapustą - przepis Michela Morana na smaczny, nieco wykwintny posiłek. Kotlety jagnięce podajemy z kapustą czerwoną.

Składniki:

comber jagnięcy 1/2 kilograma
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat do smaku
cebula czerwona 1 sztuka
kapusta czerwona 1/2 główki
ocet winny czerwony 100 mililitrów
konfitura z czarnej porzeczki 2 łyżeczki
Cynamon cały Prymat 2 sztuki
zioła świeże do dekoracji

Marynata do jagnięciny:

mięta świeża 2 gałązki
rozmaryn świeży 2 gałązki
czosnek 2 ząbki
Kmin rzymski mielony Prymat 2 łyżeczki
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Comber jagnięcy z czerwoną kapustą, DS XX odc. 24

W przygotowaniu jagnięciny kluczowa jest marynata. W tym przepisie przygotowujemy ją ze świeżych ziół: rozmarynu i mięty, czosnku oraz kminu rzymskiego. Upieczone kotleciki podajemy ze smażoną kapustą czerwoną, którą łączymy z czerwoną cebulą oraz konfiturą z czarnej porzeczki. Kapusta ma wyśmienity smaku i pachnie lekko cynamonem.

Comber jagnięcy z czerwoną kapustą - krok po kroku:

1

Przygotowujemy marynatę: obieramy gałązki rozmarynu. Liście świeżej mięty i rozmaryn drobno siekamy. Wszystko wkładamy do miski. Czosnek zgniatamy i kroimy bardzo drobno, wrzucamy do miski i przyprawiamy Kminem rzymskim mielonym Prymat, dolewamy olej i dokładnie mieszamy.

2

Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i solimy. Pieprz czarny ziarnisty Prymat wsypujemy do moździerza, ucieramy i posypujemy po jagnięcinie. Na wierzch mięsa wykładamy całą marynatę i  równo rozkładamy. Na średnio rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Wkładamy mięso marynatą na spód, można posolić i podsmażamy na średniej mocy przez 3 minuty z dwóch stron. Wkładamy do piekarnika na funkcję termoobieg dolne grzanie, temperatura 170 stopni, czas 12 minut.

3

Czerwoną cebulę kroimy w drobne pióra. Czerwoną kapustę siekamy drobno. Do garnka wlewamy olej i wrzucamy cebulę i kapustę, dodajemy Cynamon cały Prymat oraz sól. Wlewamy ocet i nadal podsmażamy. Dodajemy konfiturę z czarnej porzeczki.

4

Wyjmujemy jagnięcinę z piekarnika i odstawiamy na ok 5 minut aby „odpoczęła”. Na talerz wykładamy czerwoną kapustę i dekorujemy listkami świeżych ziół.

Do najczęściej pojawiających się mięs na polskim stole należy drób i wieprzowina. Zachęcam Was do przygotowania kotlecików jagnięcych według przepisu Michela Morana - są aromatyczne i pyszne. A jeśli lubisz baraninę, to zobacz nas zbiór przepisów na jagnięcinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak