odc. 5 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Kotlety jagnięce z purée z dyni, odc. 5

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kotlety jagnięce podane na purée z dyni, to sprawdzony pomysł na uroczysty, wykwintny obiad. Sprawdźcie przepis!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kotlety:

  • comber jagnięcy

    800 gramów

Marynata:

  • syrop klonowy

    2 łyżki
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • czosnek

    2 ząbki
  • czerwona papryczka chili

    0.5 sztuki
  • zielona papryczka chili

    0.5 sztuki
  • Musztarda francuska Prymat

    3 łyżeczki

Purée:

  • dynia hokkaido

    1 kilogram
  • oliwa

    4 łyżki
  • masło klarowane

    3 łyżki
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • syrop klonowy

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka

Do dekoracji:

  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • prażone pestki dyni

    2 łyżki
  • olej z pestek dyni

    3 łyżeczki
  • oliwa szczypiorkowa

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Dynię bez obierania kroimy na mniejsze części. Łyżką usuwamy pestki.

2. Blaszkę wykładamy pergaminem. Układamy na nim pokrojoną i oczyszczoną dynię, a następnie skrapiamy ją oliwą. Dynię przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę, aż będzie miękka.

3. Gdy dynia się piecze, przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy syrop klonowy, wrzucamy rozdrobniony w palcach rozmaryn i pokrojone w plastry czosnek oraz papryczki chilli. Dodajemy musztardę francuską i mieszamy naszą marynatę.

4. Comber kroimy na mniejsze kawałki i tak przygotowane kotlety obtaczamy w marynacie. Mięso marynujemy co najmniej przez godzinę.

5. Kotlety w marynacie smażymy na rozgrzanej patelni ryflowanej. Pamiętajmy, aby co jakiś czas przewracać je na drugą stronę.

6. Przygotowujemy purée. Za pomocą noża z upieczonej dyni delikatnie zdejmujemy skórkę. Kroimy warzywo na kawałki.

7. W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy dynię i dodajemy imbir mielony, całość mieszamy. Dusimy kilka minut, a następnie dodajemy kurkumę mieloną i dolewamy syrop klonowy. Całość miksujemy na jednolity krem. Na koniec dodajemy do smaku sok z cytryny i raz jeszcze mieszkamy.

Sposób podania:

Na talerz nakładamy purée oraz aromatyczne kotlety jagnięce. Dekorujemy danie gałązką rozmarynu i wykładamy pozostałą na patelni marynatę. Mięso posypujemy pestkami dyni, skrapiamy olejem z pestek dyni oraz oliwą szczypiorkową*.

* Oliwa szczypiorkowa to ciekawy dodatek, który przygotujemy szybko i w łatwy sposób. Wystarczy zmiksować szklankę oliwy z oliwek z pęczkiem posiekanego szczypiorku, a następnie przelać przez sitko bądź gazę tak powstałą oliwę. W ten sposób oddzielimy nierozdrobnione kawałki szczypiorku. Oliwę szczypiorkową przechowujemy w lodówce.

Doradca Smaku
Upieczona dynia zawsze będzie słodsza i bardziej aromatyczna niż gotowana. Dlatego warto ją upiec także wtedy, gdy przygotowujemy zupę krem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat