Doradca Smaku XV: Kotlety jagnięce z purée z dyni, odc. 5

odc. 5 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Kotlety jagnięce z purée z dyni, odc. 5

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kotlety jagnięce podane na purée z dyni, to sprawdzony pomysł na uroczysty, wykwintny obiad. Sprawdźcie przepis!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kotlety:

  • comber jagnięcy

    800 gramów

Marynata:

  • syrop klonowy

    2 łyżki
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • czosnek

    2 ząbki
  • czerwona papryczka chili

    0.5 sztuki
  • zielona papryczka chili

    0.5 sztuki
  • Musztarda francuska Prymat

    3 łyżeczki

Purée:

  • dynia hokkaido

    1 kilogram
  • oliwa

    4 łyżki
  • masło klarowane

    3 łyżki
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • syrop klonowy

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka

Do dekoracji:

  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • prażone pestki dyni

    2 łyżki
  • olej z pestek dyni

    3 łyżeczki
  • oliwa szczypiorkowa

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XV: Kotlety jagnięce z purée z dyni, odc. 5

1. Dynię bez obierania kroimy na mniejsze części. Łyżką usuwamy pestki.

2. Blaszkę wykładamy pergaminem. Układamy na nim pokrojoną i oczyszczoną dynię, a następnie skrapiamy ją oliwą. Dynię przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę, aż będzie miękka.

3. Gdy dynia się piecze, przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy syrop klonowy, wrzucamy rozdrobniony w palcach rozmaryn i pokrojone w plastry czosnek oraz papryczki chilli. Dodajemy musztardę francuską i mieszamy naszą marynatę.

4. Comber kroimy na mniejsze kawałki i tak przygotowane kotlety obtaczamy w marynacie. Mięso marynujemy co najmniej przez godzinę.

5. Kotlety w marynacie smażymy na rozgrzanej patelni ryflowanej. Pamiętajmy, aby co jakiś czas przewracać je na drugą stronę.

6. Przygotowujemy purée. Za pomocą noża z upieczonej dyni delikatnie zdejmujemy skórkę. Kroimy warzywo na kawałki.

7. W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy dynię i dodajemy imbir mielony, całość mieszamy. Dusimy kilka minut, a następnie dodajemy kurkumę mieloną i dolewamy syrop klonowy. Całość miksujemy na jednolity krem. Na koniec dodajemy do smaku sok z cytryny i raz jeszcze mieszkamy.

Sposób podania:

Na talerz nakładamy purée oraz aromatyczne kotlety jagnięce. Dekorujemy danie gałązką rozmarynu i wykładamy pozostałą na patelni marynatę. Mięso posypujemy pestkami dyni, skrapiamy olejem z pestek dyni oraz oliwą szczypiorkową*.

* Oliwa szczypiorkowa to ciekawy dodatek, który przygotujemy szybko i w łatwy sposób. Wystarczy zmiksować szklankę oliwy z oliwek z pęczkiem posiekanego szczypiorku, a następnie przelać przez sitko bądź gazę tak powstałą oliwę. W ten sposób oddzielimy nierozdrobnione kawałki szczypiorku. Oliwę szczypiorkową przechowujemy w lodówce.

Doradca Smaku
Upieczona dynia zawsze będzie słodsza i bardziej aromatyczna niż gotowana. Dlatego warto ją upiec także wtedy, gdy przygotowujemy zupę krem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat