Doradca Smaku II, odc. 49: Dorsz w pomidorze

odc. 49 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 49: Dorsz w pomidorze

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica z dorsza

    250 g
  • pomidory

    2 szt.
  • oliwa

    100 ml
  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • sól morska

  • bazylia

  • koperek suszony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 49: Dorsz w pomidorze foto
Polędwicę z dorsza kroimy na kawałki o długości ok. 10 cm.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 49: Dorsz w pomidorze foto
Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy suszoną bazylią i koperkiem. Obtaczamy w tym kawałki dorsza i doprawiamy kolorowym pieprzem oraz solą morską.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 49: Dorsz w pomidorze foto
Pomidory obrane ze skórki kroimy w poprzek na dwie części, doprawiamy kolorowym pieprzem oraz solą morską. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i na rozgrzanej oliwie podsmażamy pomidory 5-6 minut smażąc je tylko z jednej strony. Doprawiamy jeszcze kolorowym pieprzem oraz solą morską.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 49: Dorsz w pomidorze foto
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej rybę. Rybę obracamy kilka razy podczas smażenia. W naczyniu żaroodpornym, w którym była wcześniej ryba - do pozostałej tam oliwy z przyprawami dodajemy jeszcze oliwę, bazylię i koperek oraz trochę tymianku. To wszystko mieszamy wszystko ze sobą.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 49: Dorsz w pomidorze foto
Na talerzu układamy usmażonego pomidora polewamy go odrobiną sosu (przygotowany sos w żaroodpornym naczyniu).
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 49: Dorsz w pomidorze foto
Na pomidora układamy usmażoną rybę posypujemy ją jeszcze solą morską.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 49: Dorsz w pomidorze foto
Na wierzchu układamy drugą część pomidora i przekłuwamy to wykałaczką i na koniec polewamy jeszcze odrobiną marynaty z naczynia żaroodpornego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

04.12.2018 23:30
Pomysłowo i smacznie.)

Katarzyna Lewandowska

14.02.2016 00:42
właśnie zrobiłam ..pycha:)) http://malinowe-ogrody.blogspot.com/2016/02/burgery-trzy.html

agaK.

30.06.2015 12:02
A mam zamrożone tuszki z dorsza, świetna alternatywa dla smażonej i pieczonej ryby. Spróbuję coś takiego wyczarować, mam nadzieję że się uda.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat