Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku II, odc. 49: Dorsz w pomidorze

5.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

polędwica z dorsza
250 g
pomidory
2 szt.
oliwa
100 ml
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
bazylia
Sklep Prymat
Koperek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 49: Dorsz w pomidorze

Kroki postępowania

1
Polędwicę z dorsza kroimy na kawałki o długości ok. 10 cm.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 49: Dorsz w pomidorze foto
2
Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą z oliwek i posypujemy suszoną bazylią i koperkiem. Obtaczamy w tym kawałki dorsza i doprawiamy kolorowym pieprzem oraz solą morską.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 49: Dorsz w pomidorze foto
3
Pomidory obrane ze skórki kroimy w poprzek na dwie części, doprawiamy kolorowym pieprzem oraz solą morską. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i na rozgrzanej oliwie podsmażamy pomidory 5-6 minut smażąc je tylko z jednej strony. Doprawiamy jeszcze kolorowym pieprzem oraz solą morską.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 49: Dorsz w pomidorze foto
4
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej rybę. Rybę obracamy kilka razy podczas smażenia. W naczyniu żaroodpornym, w którym była wcześniej ryba - do pozostałej tam oliwy z przyprawami dodajemy jeszcze oliwę, bazylię i koperek oraz trochę tymianku. To wszystko mieszamy wszystko ze sobą.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 49: Dorsz w pomidorze foto
5
Na talerzu układamy usmażonego pomidora polewamy go odrobiną sosu (przygotowany sos w żaroodpornym naczyniu).
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 49: Dorsz w pomidorze foto
6
Na pomidora układamy usmażoną rybę posypujemy ją jeszcze solą morską.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 49: Dorsz w pomidorze foto
7
Na wierzchu układamy drugą część pomidora i przekłuwamy to wykałaczką i na koniec polewamy jeszcze odrobiną marynaty z naczynia żaroodpornego.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 49: Dorsz w pomidorze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 04.12.2018 23:30
Pomysłowo i smacznie.)
Katarzyna Lewandowska 14.02.2016 00:42
właśnie zrobiłam ..pycha:)) http://malinowe-ogrody.blogspot.com/2016/02/burgery-trzy.html
agaK. 30.06.2015 12:02
A mam zamrożone tuszki z dorsza, świetna alternatywa dla smażonej i pieczonej ryby. Spróbuję coś takiego wyczarować, mam nadzieję że się uda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak